Hírek, Újdonságok Az Altóparti kennel története Az Altóparti kennel kanjai Az Altóparti kennel szukái Az Altóparti kennel aktuális  dog kölykei Az Altóparti kennel championjai,hírességei Linkek facebook oldalunk Altóparti Great Danes - English version Altóparti kennel - magyar verzió

Üdvözöljük az Altóparti német dog kennel honlapján!

 

Megújult tartalommal,
friss képekkel és
információkkal
várjuk látogatóinkat.

 

Keressen minket
a Facebook-on is!

 

 

 

 

Egy élet a Német Dogokkal...

 

 

 

Tinédzser koromban egyszer egy budai villa teraszán megpillantotta egy dogot - szerelem lett első látásra! Még akkor is, ha a szüleim - egyébként érthető okokból - nem engedték, hogy a negyven négyzetméteres lakásunkban dogot neveljek.

A nyolcvanas évek közepén azután teljesülhetett a régi vágyam - beszereztem az első Német Dogomat! Nem kellett csalódnom: bár robusztus termete miatt ijesztőnek tűnhet, ez az egyik legkedvesebb, legbarátságosabb fajta a kutyák között. Az első dogom egy fehér, süket kan volt, akit Charles-nak hívtunk (az akkor épp serdülő gyerekeim egyszerűen csak Doginak) és sok örömteli pillanatot szerzett mindannyiunknak. De már akkor is érdekelt a fajta nemesítése, a kiállítások világa.

1988-ban váltottam ki a kennelnevem és nem sokkal később már import tenyészkutyákkal dolgoztam. Németországból és Európa akkori legjobb vérvonalaiból hoztam kutyákat; elsősorban kanokat. Tenyészetem lakója volt Xaver vd Hochwiesen (BkHCH, Fiatal KLGY),N'Joeaux 'Noel' Hyperion, Filius vd Hochwiesen, Hector v. Maverick, Kalmar Kalmad Ungaro 'Mischa', Gagarin v Schlesien, Hattrik v Dorndiel, hogy csak néhányukat említsem. Arra külön büszke vagyok, hogy ezen kutyák utódai a mai napig fellelhetőek a törzskönyveken.

Magyarországon elsőként importáltam skandináv kutyákat, mert a '90-es évek közepén már láttam, hogy a skandináv vonalak erősségei nagyon hiányoznak a kontinensen élő állományból. 1995-ben érkezett Fairy Tale  és testvére a finnországi 'Grazy Danes' kennelből.  Fairy Tale  később a saját tenyésztésű Ch.Altóparti Herman Jespa és az olasz tulajdonú Ch.Altóparti Hilda révén került be a nemzetközi tenyésztésbe.

1997-ben született meg a legendás Amon Dog Eros 'Buczu', foltos kanom. Eredményeit mind a mai napig nem sikerült magyar tenyésztésű és tulajdonú kutyának túlszárnyalnia. Németországban tenyészszemlézett és DP szűrt (HD:0/0); legnagyobb eredményeit tekintve pedig WCh, EuCh, EuDDC Ch, német BJS, Amsterdam Winner és ezeken a kiállításokon mindenhol Fajtagyőztes is. Buczu utódai is kiemelkedő eredményekkel rendelkeztek. Közvetlen leszármazottja Altóparti Morgana (Amsterdam Junior Winner 9 hónaposan, Kölyök Német Klubgyőztes és Legszebb kölyök), MultiCh.-ÖBJSG Altóparti Noir, Francia és német Fiatal Klubgyőztes Altóparti Yankee, az angliában élt Altóparti Offshore, a Fiatal Világgyőztes Nílusparti Aroma. Vonalával a mai napig dolgoznak sikeres tenyészetek; pld a 2013-as Világgyőztes foltos szuka vonalában is kétszer benne van.

2002-ben, egy tenyésztői együttműködés keretében érkezett hozzám Spanyolországból 'Jose' Yak de Can Duran, foltos kan. Ő Magyarországon és a környező országokban ért el szép sikereket, míg a 'de Can Duran' kennelben élő Altóparti Verity  Spanyol Kölyök Klubgyőztes, Legszebb kölyök volt.

Számomra a német dog tenyésztésben  a foltos színváltozat jelenti az igazi kihívást, de az állományt nem korlátoztam egyetlen színváltozat tenyésztésére, mert minden színcsaládnak megvan a maga értéke.  Éppen ezért minden szín megtalálható a kennelben. "A sárga kan" a szerelem. Így érkezett Pauli Bocca D'Tigre és Gepetto v Herstallturm, két import sárga kanom.

Természetesen import szukáim is voltak. A legemlékezetesebbek közül néhány: Go-Go v Teufelsgrund, Fabella Testarossa Musica, Marcelina Mia Hyperion, Zofia Loren Bocca D'Tigre, Melusine v Hause Wagner és Ohara v Teufelsgrund.  Ezeknek a kutyáknak vérvonalából származik az elmúlt évek két  sokszoros győztes csíkos kanja Ch.Altóparti Warrior Warrick és Ch. Altóparti Abu is.  

A kennelemben végzett munkának meg lett a gyümölcse. 2010-ben Kétszeres Ezüstkoszorús Mestertenyésztő, 2012 végén Kétszeres Aranykoszorús Mestertenyésztő és 2013-ban MEOE Életmű díjjal kitüntetett tenyésztő lettem.

A tenyésztés mellett a fajta hazai klubjának elnökeként a dogos társaság mindennapi életét is próbálom segíteni. A dogokkal töltött negyedszázadban rengeteg segítséget kaptam, nem is tudnék felsorolni mindenkit, de a "Brilliáns kennel" tulajdonosának, Piti Gizellának nevét mindenképpen szeretném kiemelni, aki tudásával és tapasztalatával rengeteget segít a kutyákkal közös mindennapokban. Köszönet érte!

Jó szórakozást kívánok az oldalamhoz: böngéssze át az állományt, nézegesse meg a fotókat és a törzskönyveket, kattintson Facebook oldalamra, és ha bármiben segíthetek, keressen bátran!

Dr. Nagyiványiné Bányai Etelka


2013. május 17 - Világkiállítás-Budapest
Életmű-díj átadás. A díjat Korózs András, a MEOE elnöke adja át.

 

 

utolsó frissítés: 2013. július 24.

 

Altóparti kennel - 2364-H Ócsa-Felsőbabád Altóparti kennel - +36-29-378-922 e-mail: nagyivanyi@monornet.hu facebook oldalunk